Avrupa Akademisi

Marmara Üniversitesi AB Bilgi Merkezi tarafından Avrupa Birliği Enstitüsü ve Avrupa Çalışmaları Türkiye Üniversiteler Birliği (TUNAECS) ortaklığında gerçekleştirilen Avrupa Akademisi başlıklı seminerler dizisi ve çalıştay kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan üniversitelerin araştırma görevlileri biraraya geldi.

Programa yeni kurulan ve gelişim aşamasında olan üniversitelerin hukuk, iktisat ve uluslararası ilişkiler alanlarında çalışan araştırma görevlileri öncelikli olarak davet edildi. Programın açılış gününde Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin gelişim sürecini ve bugünkü durumunu ekonomik yönü ağırlıklı olarak değerlendirdi. AB Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Emirhan Göral ise Avrupa Birliği’nin oluşum süreci üzerine bir sunum yaptı. İlk günkü toplantılar Enstitüler Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programın ikinci günü Avrupa Birliği Enstitüsü Kurucu Müdürü, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği Başkanı, TUNAECS Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun yaptığı konuşma ile başladı. Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerini hukuki çerçeveden değerlendiren Prof. Kabaalioğlu Türkiye’nin ve Avrupa Birliği’nin atması gereken adımlara vurgu yaptı.

İkinci gün öğleden sonra CNN Türk Ekonomi Editörü Cem Seymen “Avrupa Birliği’nde Tarım Politikaları ve Türkiye” başlıklı bir sunum yaptı. Seymen Avrupa Birliği’ndeki tarım uygulamalarından örnekler vererek Türkiye’nin bu konuda yapılması gerekenleri ele aldı.

8 Mayıs Perşembe gününün son konuşmacısı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu oldu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Kaboğlu’nun Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinde insan hakları kavramının önemini örnek olaylarla anlattı. Avrupa Birliği’nin bu konulardaki hassasiyetini ve Türkiye’nin Kophenag Siyasi Kriterleri kapsamında insan haklarının önemine özen göstermesinin bir zorunluluk olduğunu özellikle vurguladı.

Programın son günü sabah oturumu Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin’in konumasıyla başladı. Ergin “Türkiye – Avrupa Biriliği Müzakere Süreci” başlıklı konuşmasında, süreçte yaşanan tıkanmaların gerekçelerini vurguladı ve sürecin aşılması için siyasi otoritenin üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Son gün öğleden sonraki oturumun ilk konuşmacısı Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kuran Burçoğlu, Avrupa ülkelerindeki kamuoyunda Türkiye’ye yönelik algıların kökenlerinin yüzyıllar öncesine dayandığını, bunlarla mücadelenin çok uzun bir zaman dilimine yayılması gerektiğini örneklerle anlattı.

Etkinliğin son konuşmacıları Bremen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhlis Kenter ve Bremen Göçmenler ve Kültürlerarası Çalışmalar Merkezi Başkanı Sosyal Pedagog Ali Eliş oldu. Her iki konuşmacı da, Türkiye’nin AB sürecinde Avrupa Birliği ülkelerinde ve özellikle Almanya’da yaşayan Türk toplumunun önemli görevleri olduğuna dikkat çekerek, bu kesimlerle Türkiye arasında sürekli bir köprünün oluşturulmasının önemine vurgu yaptılar.

Etkinlik sonunda yapılan değerlendirmelerde, Doktora ve yüksek lisans çalışmalarını sürdürmekte olan geleceğin akademisyenleri, kendi konularında da AB ile ilgili çalışma alanlarının geliştirilmesi gerektiğini ve bu konuda kendilerinin de katkı sağlamaya çalışacaklarını belirttiler. Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü de kendilerine bu konuda her türlü yardımı sağlayacağını vurguladı.

Bu sayfa Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından en son 25.05.2014 20:57:06 tarihinde güncellenmiştir.