Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Seminerleri II

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Bilgi Merkezi (ABBM) tarafından AB Enstitüsü ile birlikte düzenlenen Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Seminerleri bu yıl dizisi 14-17 Nisan haftasında gerçekleştirildi. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bağlı okulların öğretmenlerinin katıldığı seminer Maltepe’deki Dream Hill Otel’de gerçekleştirildi.

Seminerlerin ilk gününde Kadıköy, ikinci gününde Maltepe, üçüncü gününde Ümraniye ve son gününde Üsküdar ilçelerinde görevli ilk ve orta dereceli okulların müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenleri katıldılar. Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ve Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Saadettin Gül’ün açılış konuşmaları yaptığı seminerlerin programında Avrupa Birliği, AB-Türkiye ilişkileri ve insan hakları konuları ele alındı.

AB Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emirhan Göral’ın Avrupa Birliği’nin nasıl ortaya çıkışını, gelişim sürecini ve nasıl işlediğini anlattığı sabah oturumunda, AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan ise Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin başlangıcında günümüzü nasıl geldiğini ve bugünkü durumunu değerlendirdi. Öğleden sonraki oturumda ise Avrupa Birliği’nin üzerinde hassasiyetle durduğu “insan hakları” konusu ele alındı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu tarafından insan haklarının gelişimi ve bugün geldiği nokta değerlendirildi.

Seminerlerin dördüncü gününe katılan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Engin Selçuk ise insan haklarının gelişim sürecini ve Avrupa Birliği'nin insan hakları konusundaki uygulamalarını örnek davalar üzerinden ele aldı.

Öğretmenlerin ilgi ve yorumlarıyla zenginleşen toplantının sonucunda insan hakları kavramının Avrupa Birliği’nin ve Türkiye AB ilişkierinin toplumda daha iyi anlatılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca insan hakları konularında Türkiye’nin daha yol alması gerektiği ve bunu gerçekleştirebilecek insan gücü ve iradeye sahip olduğu, izlenecek doğru politikalarla AB standartlarının ötesinde bir düzeye erişilebileceği konusunda ortak bir sonuca varıldı.

Bu sayfa Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından en son 20.05.2014 19:06:20 tarihinde güncellenmiştir.