Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü olarak 20 Kasım 2018 tarihinde saat 14:00-16:00 saatleri arasında “Ekonomi Sohbetleri” dizisi kapsamında Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Sayın Ümit Leblebici’yi Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda ağırladık.
Sayın Ümit Leblebici öğrencilerle interaktif bir biçimde gerçekleştirdiği sunumunda 2018 yılında ekonomide yaşananlar ve 2019 yılında ekonomiden beklenenler konusunda kapsamlı bir sunum yaptı.
Ümit Leblebici sunumunda 2018 yılındaki ekonomik dalgalanmanın sebepleri hakkında bilgi verdi. Kur dalgalanmalarında yapılması gerekenin faiz yükseltmek olduğunu ve bunun da yapıldığını söyleyen Leblebici 2019 yılının normal şartlarda problem yaşanmadan atlatılacağını beklediğini söyledi.
Sunumda büyümenin 2017’de % 7.5 olduğu, 2018’de ise % 2.3 olarak beklendiği; bunun yıllık bazda %5’lik büyümeye denk geldiği, 2019’da tekrar küçülmenin beklenmemesi gerektiği üzerinde duruldu.
Cari işlemler açığının azalmakta olduğunu anlatan Leblebici Eylül ayı itibarıyla 12 aylık cari açığın 46 Milyar Dolar olduğunu ve bu trendin devam etmesi halinde 2019 yılı içerisine cari açığın kapanacağını belirtti.
Bankalar açısından bakıldığında bankaların Sendikasyon kredilerinde problem yaşamadıklarını, bankaların genelde sendikasyon kredilerini zorlanmadan yenileyebildiklerini söyledi.
Bankaların mevduat yapılarının çok kısa vadeli olduğu söylense de vadeli mevduatın bankayı yıl içerisinde bir başka banka için terketmemekte olması nedeniyle aslında bankaların pasif yapısının tahmin edilenden daha az kırılgan olduğunu söylemenin mümkün olduğunun altını çizdi.
Ümit Leblebici Türkiye’de Sermaye Piyasalarının daha da gelişmesinin gerektiğini söyledi. Halka açıklık oranının çok düşük olduğunu vurgulayarak halka açık şirketlerin de temettü dağıtmamaları nedeniyle sermaye piyasalarına paranın çekilemediğinin altını çizdi.
Katılımın yoğun olduğu Ekonomi Sohbetleri öğrencilerden gelen nitelikli sorularla daha da keyifli hale geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren Ekonomi Sohbetleri fotoğraf çekimiyle sone erdi.
Bu sayfa Avrupa Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 04.08.2024 14:23:42 tarihinde güncellenmiştir.