Bremen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Schminck-Gustavus Avrupa Haftası misafiri oldu.

Avrupa Haftası’nın bir önemli konuğu da, Üniversitemiz ile işbirliği anlaşması olan Bremen Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. U. Christoph Schminck-Gustavus oldu. Enstitümüzün, Atatürk Eğitim Fakültesi Alman  Dili Eğitimi Anabilim Dalı ile birlikte 8 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdiği ve oturum başkanlığını Prof. Dr. Feruzan Gündoğar’ın yaptığı konferansta konuşan Prof. Schminck-Gustavus, 1933-1945 yıllarını kapsayan Nazi döneminde işlenen insanlık suçlarına ilişkin yayımladığı çalışmalarından kesitler sundu. Almanya’dan başlamak üzere Avrupa Kıtası’nda ve dünya genelinde tüm insanlığı derinden yaralayan İkinci Dünya Savaşı’nı başlatan Nazi dönemine ilişkin çalışmaları sadece Almanya ile sınırlı olmayan Prof. Schminck-Gustavus, bu dönemde Avrupa genelinde işlenen insanlık suçlarını gözler önüne sermek için İtalya ve Yunanistan’da yaptığı çalışmalarıyla da literatürde önemli bir yere sahiptir.

Büyük ilgiyle izlenen sunumunda Alman Profesor, bu dönemin asla unutulmaması gerektiğini ve genç nesillere aktarılmasının, dünyada barışın kalıcı tesis edilmesi bakımından çok önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Nazi döneminde Türkiye’ye gelen Alman bilim adamlarıyla ilgili bilgilerin Almanya’da pek de yaygın olmadığını, belirli kesimler tarafından bilindiğini ifade etti ve bu konuda Avrupa’da yaşayan Türk toplumuna da görevler düştüğünü söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin ev sahipliği yaparak birçok Alman akademisyenin aileleriyle birlikte hayatta kalmalarını sağlamasından ve özellikle Türkiye’ye sığınan Alman bilim adamlarının yerine rejim yanlısı profesörlerin yerleştirilmesine ilişkin Berlin’den gelen teklifin Türk hükümeti tarafından kararlılıkla reddedilmesinden dolayı duyduğu derin minnettarlığı ifade etti. Alman profesör, sunumunu Federal Almanya Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker’in,  29 Mayıs 1986 yılında İstanbul Üniversitesi’ni ziyaretinde Alman bilim adamları anısına yerleşkeye dikilen anıt taşın açılışı münasebetiyle yaptığı konuşmasından kısa bir alıntı yaptı:

"Devlet Başkanı Atatürk’ün öncülüğünde Alman öğretim üyelerine 1933-1945 yılları arasında kucak açan Türk milleti ve onun akademik kuruluşlarına Alman Milleti adına şükranlarımla."

Konferans, daha sonra, Prof. Schminck-Gustavus’la öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında soru-cevap diyaloğu ile sona erdi.